Minister Wiebes: “zonnepanelen na aanpassing salderingsregeling voldoende aantrekkelijk voor huurwoningen”

Eind maart werd bekend gemaakt dat er vanaf 2023 afgebouwd gaat worden op de salderingsregeling. Dit betekent dat de subsidie voor particulieren langzaam verdwijnt en de terugverdientijd op een zonnepaneelinstallatie dus hoger uit zal vallen. Wat veel mensen aannemen is dat hierdoor de investering in een zonnepaneelinstallatie niet meer rendabel is, maar niks is minder waar.
De terugverdientijd van een systeem wordt bepaald door verschillende factoren, uiteraard ten eerste het geïnvesteerde bedrag. Dit geïnvesteerde bedrag wordt terugverdiend door de energie die opgewekt wordt. Bij een gemiddeld huishouden wordt er vanuit gegaan dat ongeveer 35 procent van de opgewekte energie direct verbruikt kan worden, de resterende 65 procent kan men dan salderen. Op dit moment mag de gehele overgebleven 65 procent gesaldeerd worden, wat betekent dat je je opgewekte energie ook op momenten mag gebruiken dat het niet direct uit je zonnesysteem komt. Het net dient hierbij dus als een soort accu. Het financiële voordeel zit hem de komende jaren dus nog in het opwekken van eigen energie en het restant dat gesaldeerd kan worden.

Vanaf 2023 wordt echter de salderingsregeling met negen procent per jaar afgebouwd, dit betekent dat een deel van de opgewekte energie die je niet direct verbruikt, verkocht wordt aan jouw energieleverancier. In de eerste jaren na 2023 is dit nog maar een klein deel, maar vanaf 2032, wanneer de salderingsregeling niet meer bestaat, is dit ongeveer 65 procent van jouw opgewekte energie. Jouw financiële voordeel tot 2031 is dus deels de energie die je opwekt en gelijk verbruikt, een deel dat je saldeert en daarnaast verkoop je het overschot van wat je hebt opgewekt. Vanaf 2031 wordt er alleen financieel voordeel behaald uit direct verbruikte energie en daarnaast door verkoop van het restant dat je opgewekt hebt. Jouw terugverdientijd wordt dus iets uitgesteld door de aflopende salderingsregeling, echter zien we zelfs met deze regeling nog steeds een terugverdientijd van zo’n zeven jaar op het systeem.

Een zonnepanelensysteem is dus ook nog steeds een zeer aantrekkelijke investering. Daarnaast draag je met zonnepanelen bij aan een beter milieu. Deze combinatie van financieel voordeel en duurzaamheid, zorgt er voor dat wij elke dag weer vol enthousiasme achter ons product staan. Ben je benieuwd hoe zonnepanelen jouw bedrijf of woning verder kunnen helpen? Neem dan contact op en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Lees het volledige artikel: Solar Magazine: Minister Wiebes: zonnepanelen na aanpassing salderingsregeling voldoende aantrekkelijk voor huurwoningen