Accu voor
zonnepanelen

Een accu voor zonnepanelen maakt de opslag van zonne-energie mogelijk. Hiermee kan de zonne-energie ook op een later moment benut worden. Nu zijn accu’s voor zonnepanelen nog vrij duur, maar de ontwikkelingen gaan erg snel. In de toekomst zal de accu voor zonnepanelen een interessante toevoeging worden voor het nog beter benutten van de eigen, opgewekte zonne-energie.

Zonne-energie opslag: hoe werkt het?

Wanneer de zonnepanelen stroom opwekken, is de zonnepanelen stroom direct te gebruiken door al de elektrische apparatuur die op dat moment stroom nodig heeft. De resterende stroom die niet gelijk gebruikt wordt, wordt terug geleverd aan het net. Een accu voor zonne-energie opslag maakt het mogelijk om die resterende zonnestroom op te slaan. De accu voor zonnestroom opslag heeft namelijk een grote capaciteit die voor een paar uur of zelfs enkele dagen de zonnepanelen energie kan opslaan. Wanneer er weinig zonlicht is en de zonnepanelen te weinig opwekken, kan door de opslag de duurzame energie van de zonnepanelen alsnog gebruikt worden. Pas wanneer de accu opslag met zonnestroom vol is, wordt de zonne-energie het elektriciteitsnet in gestuurd.

Voordelen zonnepanelen accu

– De energierekening wordt lager. Omdat de resterende zonnestroom wordt opgeslagen, kan de gebruiker aansturen om tijdens de daluren de accu energie op te slaan. Als tijdens de piekuren de opslag van de duurzame energie wordt gebruikt, dan wordt de goedkope energie opgeslagen en voor een hogere prijs verkocht aan het energienet.

– Door met de accu een opslag voor de zonnepanelen energie te hebben, wordt je pand grotendeels zelfvoorzienend en is het minder afhankelijk van het energienet.

– Mocht de stroom uitvallen, dan is jouw bedrijf of praktijk veilig. Tijdens een stroomstoring wordt namelijk automatisch overgegaan op de zonne-energie opslag.

– De opslag van de duurzame energie zorgt ervoor dat meer zonne-energie kan worden benut. Het pand maakt dus minder gebruik van vervuilende energiecentrales en meer gebruik van de eigen zonne-energie opslag.

Nadelen zonnepanelen accu

– Met de SDE++ en salderingsregeling worden gebruikers gecompenseerd voor het terug leveren van stroom aan het energienet. Zolang deze regelingen gelden, is het hebben van een accu voor zonnepanelen niet altijd rendabel.

– Een accu opslag voor zonnepanelen is op dit moment nog duur: ongeveer € 4.000,- per 10 kWh. Daarbij geldt: hoe groter de capaciteit van de accu zonne-energie opslag, hoe duurder hij wordt. In de nabije toekomst zal de prijs van de waarschijnlijk accu’s dalen.

– Gehele onafhankelijkheid van het energienet is in Nederland niet mogelijk. We hebben te weinig zonne-uren in de winter om het hele jaar door volledig op de zonnepanelen te draaien. De accu voor zonnepanelen heeft niet genoeg zonne-energie opslag om dat te compenseren en het tekort moet dan worden aangevuld door het energienet.

Download hier ons gratis E-BOOK over subsidie

  Wanneer wordt accu opslag voor zonnepanelen interessant?

  Voor het leveren van de resterende energie aan het elektriciteitsnet geldt nu de SDE++ en salderingsregeling. Deze regelingen zorgen ervoor dat opslag van duurzame energie soms financieel niet voordeliger is. Met de regelingen worden zonnepaneelhouders gecompenseerd voor het leveren van hun opgewekte zonne-energie; de geleverde stroom wordt gesaldeerd tegen de stroom die nog wel wordt afgenomen bij het energiebedrijf. Daarnaast ligt de marktprijs van accu’s voor zonnepanelen nog redelijk hoog, afhankelijk van de capaciteit en het model. De accu voor zonne-energie opslag draait namelijk op moderne Lithium-ion batterijen. Dit soort accu’s worden ook gebruikt voor bijvoorbeeld elektrische fietsen en auto’s.

  Daarentegen gaan de technologische ontwikkelingen snel. In Duitsland zijn op het moment de accu’s voor zonnepanelen al erg in trek en schaft ongeveer de helft van de zonnepaneelhouders een accu voor zonne-energie opslag aan. Als de huidige prijsdalingen van de accu’s voor zonnepanelen zich voortzetten, verwachten wij dat in de nabije toekomst in Nederland een eigen accu voor de opslag van duurzame energie net zo populair zal worden als in Duitsland. Daarnaast is op sommige plekken in regio’s het stroomnet overbelast, waardoor geen zonnepanelen energie geleverd kan worden aan het stroomnet. Met een accu voor zonnepanelen energie zouden bedrijven hun eigen opgewekte energie beter kunnen benutten.

  Door de prijs van de accu en de huidige regelingen lijkt een accu voor de opslag van zonnepanelen energie soms een overbodige aanschaf. Maar met het verwachte toekomstbeeld kunnen we met zekerheid zeggen dat de investering in een accu voor zonnepanelen zeker het overwegen waard is. Zowel op financieel gebied als het praktisch gebruik.

  Trots op ons werk

  Kok Lexmond

  Met de 1471 geplaatste zonnepanelen voorkomt Kok Lexmond een jaarlijkse uitstoot van 353.973 kg CO2. Evenveel als 97 huishoudens.

  Beemster Garlic

  Knoflookteler Beemster Garlic vermijdt door de 1540 zonnepanelen op zijn dak 298.452 kg CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met 166 huishoudens.

  Verstegen

  In Rhenoy zijn bij ondernemer Verstegen 1899 zonnepanelen geplaatst. Gezamenlijk produceren ze een jaaropbrengst van 641.880 kWh.

  Download hier ons gratis E-BOOK

  Laat je naam en mail achter en ontvang direct ons gratis E-BOOK.

  Heb je vragen? We helpen je graag verder