Batterijsystemen

Wij geloven dat groene energie de toekomst is. Het aanbod aan zonne- en windenergie blijft groeien: de natuur is een eindeloze energiebron voor ons allemaal. Samen wekken we dus steeds meer energie zelf op, echter dit vraagt wel om flinke aanpassing van de bestaande infrastructuur. Batterijopslag is een technologische oplossing die de manier waarop bedrijven energie beheren en gebruiken ingrijpend kan veranderen. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden van een batterijsysteem, hoe het praktisch gebruikt kan worden en welke voordelen dit met zich meebrengt.

Wat zijn de mogelijkheden van een batterij?

Een grootschalige batterij biedt de mogelijkheid om energie op te slaan, zoals bijvoorbeeld de opgewekte energie door je zonnepanelen. Deze combinatie vormt een krachtige oplossing om de efficiëntie en het rendement van hernieuwbare energie te maximaliseren. Hierbij worden zonnepanelen gebruikt om zonne-energie op te wekken en kun je vervolgens het overschot aan zonne energie opslaan in batterijen voor later gebruik.

Tegelijkertijd kan een batterij ook dienen als buffer om energie op te slaan wanneer deze goedkoop en overvloedig beschikbaar is, om die opgeslagen energie later te benutten of te verkopen wanneer er hoge vraag is of energieprijzen stijgen. Dit heeft meerdere voordelen, waaronder het verminderen van de afhankelijkheid van het reguliere elektriciteitsnet en het bijdragen aan de verkleining van de ecologische voetafdruk van je bedrijf.

Hoe werkt een batterij

Er bestaan diverse type systemen, vaak aangeduid als Battery Energy Storage Systems (BESS). Zo’n batterijsysteem bestaat uit batterijcellen en een omvormer. De opslagcapaciteit wordt uitgedrukt in kWh en het omvormer in kW. Je komt ze tegen in allerlei formaten, van compacte kasten tot een hele rij zeecontainers bij elkaar.

De verhouding tussen de hoeveelheid energie die kan worden opgeslagen (kWh) en de capaciteit van de omvormer wordt de C-factor genoemd. Bijvoorbeeld, een batterij van 500 kW met een opslagcapaciteit van 1.000 kWh heeft een C-factor van 0.5. Als deze batterij gedurende 1 uur op maximaal vermogen wordt opgeladen, zal er 500 kWh aan energie worden opgeslagen. Met andere woorden, de batterij heeft 2 uur op vol vermogen nodig om volledig opgeladen te worden. Deze regel geldt uiteraard ook voor het ontladen van de batterij. Het is echter belangrijk op te merken dat het aanbevolen wordt om een batterij niet verder dan 80% te ontladen om de levensduur ervan te verlengen.

Veiligheid & duurzaamheid

De meeste batterijsystemen maken gebruik van Lithium als basis. We zijn allemaal bekend met Lithium-Ion batterijen, zoals die in onze mobiele telefoons. De systemen van SolarOplossing zijn echter gebaseerd op Lithium-IJzer-Fosfaat (LFP). Deze cellen bevatten geen kobalt of mangaan, dit zijn namelijk kostbare metalen die hevig kunnen branden. Wanneer mangaan- of kobalt-houdende cellen vlam vatten, komt er zuurstof vrij en kan het vuur oncontroleerbaar uitbreiden. IJzer-fosfaat heeft een veel hogere (250+ graden Celsius) thermal runaway temperatuur. Als een LFP-cel die temperatuur overschrijdt, ontbrandt hij de naburige cellen niet. Dit maakt een LFP batterij geschikt voor plaatsing in of direct naast een pand. Het is uiteraard verstandig om dit altijd te bespreken met je eigen verzekeraar, aangezien er per project mogelijk aanvullende eisen kunnen gelden.

Bovendien gebruiken LFP-accu’s minder schaarse materialen en kunnen ze veel meer laadcycli aan dan traditionele batterijsystemen. Dit maakt het LFP-type accu aanzienlijk duurzamer.

Verdienmodel

Een opslag accu voor zonnepanelen betekent financieel voordeel door slim energiegebruik, zeker in combinatie met andere energieassets als zonnepanelen, laadpalen of een Energie Management Systeem (EMS). Het bewaart het overschot aan zelf opgewekte stroom voor piekuren, vangt pieken op in het verbruik en slaat goedkope energie op voor later gebruik. Het vermindert netwerkkosten en kan zelfs extra inkomsten opleveren via handel op verschillende energiemarkten, zoals de FCR of onbalansmarkt, of als frequentieregeling. Daarnaast zorgt een batterij ook voor de continuïteit van je bedrijf: je kunt je opgewekte energie inzetten om vrachtwagens te laden of gebruiken bij stroomuitval. Ga je hier slim mee om, dan kan een batterij een goede toevoeging zijn op je bedrijfsvoering. 

 

Fiscale voordelen

In sommige gevallen biedt het investeren in een accu voor batterijopslag zelfs fiscale voordelen voor jouw onderneming. Zo kun je gebruikmaken van de milieu investeringsaftrek (MIA), waarmee je een deel van het investeringsbedrag mag aftrekken van de winst. Benieuwd wat er voor jou in zit? Neem contact met ons op en kijk welke oplossing jou het meeste rendement oplevert.
Ton foto

Edwin van der Vlist

Enthousiast geworden over investeren in een zonnepaneleninstallatie? Plan direct een gratis consult in en onderzoek wat de mogelijkheden zijn voor je dak.

oktober 2023
ma di wo do vr za zo
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Trots op ons werk

Kok Lexmond

Met de 1471 geplaatste zonnepanelen voorkomt Kok Lexmond een jaarlijkse uitstoot van 353.973 kg CO2. Evenveel als 97 huishoudens.

Beemster Garlic

Knoflookteler Beemster Garlic vermijdt door de 1540 zonnepanelen op zijn dak 298.452 kg CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met 166 huishoudens.

Verstegen

In Rhenoy zijn bij ondernemer Verstegen 1899 zonnepanelen geplaatst. Gezamenlijk produceren ze een jaaropbrengst van 641.880 kWh.

Download hier ons gratis E-BOOK

Laat je naam en mail achter en ontvang direct ons gratis E-BOOK.

Heb je vragen? We helpen je graag verder