Ontdek de
BOSA-subsidie

De Stimulering Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties (BOSA) is speciaal voor amateursportorganisaties, zoals de plaatselijke voetbalvereniging. Met de BOSA kunnen amateursportorganisaties subsidie krijgen voor investeringen in de sportaccommodatie. Zo kan de plaatselijke voetbalvereniging dus de BOSA gebruiken om zonnepanelen aan te schaffen. Zonnepanelen leveren niet alleen energiebesparende voordelen op, je krijgt namelijk ook meer subsidie.

BOSA: hoe werkt het?

Sinds 2019 kunnen sportverenigingen, -stichtingen en -accommodaties gebruik maken van de BOSA om gedeeltelijk bouw- en onderhoudskosten te vergoeden. Per januari 2022 is het minimale subsidiebedrag verlaagd naar € 2.500, -, waardoor de BOSA-regeling nu meer laagdrempelig is voor sportorganisaties. 20% van de bouw- en onderhoudskosten kunnen met de BOSA vergoed worden. Maar wanneer een sportvereniging wil investeren in zonnepanelen, komt boven op de BOSA-subsidie nog een aanvullende subsidie van 10%. Deze aanvullende subsidie geldt namelijk voor activiteiten gerelateerd aan energiebesparing, toegankelijkheid, circulariteit en veiligheidsbeleving. Dit betekent in totaal 30% subsidie op je investering. Als het om een zonnepaneleninstallatie van € 58.000, – gaat, bedraagt de subsidie dus € 17.400, -. Daarnaast zal er enorm bespaard worden op de energiekosten door gebruik te maken van de stroom van de zonnepanelen.

Download hier ons gratis E-BOOK over subsidie

  BOSA-subsidie: de eisen

  Om in aanmerking te komen voor een BOSA-subsidie, moet een sportorganisatie geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel. De KvK geeft vervolgens een SBI-code, waarmee de BOSA-subsidie kan worden aangevraagd. Bij amateursportorganisaties begint de SBI-code met 93.1, op uitzondering van de SBI-codes die als beroepssporten gezien worden: 93.13, 93.14.6, 93.19.1, 93.19.3, 93.19.4 en 93.19.5. Verder dient er voldaan te worden aan de volgende eisen:
  • De accommodatie is beschikbaar voor lokale amateursporters.
  • De subsidiebedragen zijn tussen de € 2.500 en € 2.500.000, -.
  • De sportorganisatie maakt geen winst.
  • De sportorganisatie is een privaatrechtelijk rechtspersoon en geen publiekrechtelijk rechtspersoon.

  Aanvragen van de subsidie

  Via het online aanvraagformulier van de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen kan de BOSA-subsidie aangevraagd worden. Het aanvragen van de BOSA-subsidie kan voorafgaand van de installatie van de zonnepanelen tot 12 maanden na de installatie. Hierbij kunnen er geen gecombineerde subsidies worden aangevraagd, maar per kalenderjaar mogen er wel meerdere subsidie aanvragen gedaan worden. Voor een sportvereniging geldt dat ze maximaal € 2.500.000, – aan subsidie per kalenderjaar mag aanvragen. Het budget van de BOSA 2022 is € 75.500.000, -. Verder is het bij de aanvraag belangrijk om te letten op de projectperiode, deze stel je vast aan het begin van een project en mag maximaal 3 jaar zijn. Wanneer er gedurende de projectperiode wijzigingen zijn, bijvoorbeeld een vertraging waardoor de einddatum gewijzigd moet worden, dien je dit tijdens de projectperiode door te geven aan de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen. Als dit buiten de projectperiode valt, worden ze niet meer meegenomen in de te ontvangen BOSA-subsidie.   Voor vragen over de BOSA-subsidie kan je terecht bij het team van SolarOplossing.

  Trots op ons werk

  Kok Lexmond

  Met de 1471 geplaatste zonnepanelen voorkomt Kok Lexmond een jaarlijkse uitstoot van 353.973 kg CO2. Evenveel als 97 huishoudens.

  Beemster Garlic

  Knoflookteler Beemster Garlic vermijdt door de 1540 zonnepanelen op zijn dak 298.452 kg CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met 166 huishoudens.

  Verstegen

  In Rhenoy zijn bij ondernemer Verstegen 1899 zonnepanelen geplaatst. Gezamenlijk produceren ze een jaaropbrengst van 641.880 kWh.

  Download hier ons gratis E-BOOK

  Laat je naam en mail achter en ontvang direct ons gratis E-BOOK.

  Heb je vragen? We helpen je graag verder