EIA

EIA staat voor energie-investeringsaftrek, dus investeer je als bedrijf in energiezuinige technieken en duurzame energie?
En wil je daarmee fiscaal voordeel behalen? Maak dan gebruik van de EIA.

Uitleg EIA

Hoe werkt de EIA-regeling?

Allereerst moet je voldoen aan de voorwaarden. Natuurlijk zijn er meerdere voorwaarden waar je aan moet voldoen, maar dit zijn de twee belangrijkste voorwaarden in het geval van zonnepanelen:

 

  • Je hebt een aansluiting die gelijk is aan of minder is dan 3 x 80 ampère.
  • Het gezamenlijk piekvermogen ligt boven de 15 kW.

 

Wanneer de aankoop voor het zakelijke zonnepanelensysteem definitief is en je de opdracht hebt gegeven, dan heb je nog 3 maanden de tijd om de EIA aan te vragen. Daarnaast is € 750,- per kW het maximale bedrag dat de overheid vergoedt.

Wat levert het je op?

Oké, stel je voor, je hebt een zonnepanelensysteem van € 38.000,- aangeschaft voor je bedrijf. Je hebt een aansluiting van 3 x 60 ampère en je gezamenlijk piekvermogen is 35 kW, dat betekent dat je aan alle voorwaarden voldoet. Je kan niet het hele bedrag aftrekken, omdat je zonnepanelensysteem € 1.085,- per kW waard is. Maar je kan wel 45% aftrekken van het volgende bedrag: 35 kW x € 750,- = € 26.250,-. Dat is in totaal € 11.812,50.

Deze regeling levert je gemiddeld 11% voordeel op. Daarnaast zorgen energiezuinige investeringen voor een lagere energierekening. In 2020 is er een EIA-budget van € 147 miljoen.

Wist je dat?

De EIA en KIA kunnen tegelijkertijd ingezet worden, waardoor het mogelijk is om de subsidies op te stapelen. Als je het bij elkaar optelt dan mag je dus bijna 80% fiscaal aftrekken.

Vragen over de EIA-regeling?
Je persoonlijke adviseur staat klaar.