Hoe werken
zonnepanelen?

De meeste zonnepanelen worden van silicium gemaakt, een element dat vooral in zand te vinden is. Hoewel er een overvloed aan zand is, zijn zonnepanelen relatief duur. Dit komt doordat het zuiveren van silicium veel energie en geld kost. Door technische vooruitgang lukt het echter steeds beter om uit onzuiver silicium evenveel rendement te halen als uit zuiverder silicium wordt gehaald. Maar hoe wordt van silicium een zonnepaneel gemaakt? En hoe werken zonnepanelen eigenlijk?

Zo werken zonnecellen

Voordat we antwoord geven op de vraag ‘hoe werken zonnepanelen’ kijken we naar het productieproces. Een zonnepaneelsystemen wordt in vaktermen ook wel een fotovoltaïsch systeem genoemd. Het systeem bestaat uit verschillende onderdelen: de zonnecellen, de zonnepanelen en de omvormer. Elk onderdeel is verantwoordelijk voor een deel van het werk en geeft het door aan het volgende onderdeel.

Om zonnecellen te maken, wordt eerst silicium gesmolten op een hoge temperatuur. Het kristalliseert dan in één groot blok. Dit blok koelt op een gecontroleerde manier af in een bak met vloeistof, waardoor de zonnecellen een positieve en een negatieve laag krijgen. Daarna worden ze in schijfjes gezaagd.

Download hier ons gratis E-BOOK over subsidie

    Zo werken zonnepanelen

    Nu komen we bij de uiteindelijke vraag: hoe werken zonnepanelen? Hoe zetten ze zonlicht om in energie? De zonnecellen kunnen maar een beperkte hoeveelheid stroom opwekken. Hier komen de zonnepanelen kijken, zij zorgen voor het versterken, beschermen en richten van de stroom. De zonnecellen krijgen dunne metalen lijntjes en worden aaneengeschakeld op een module, die zorgt voor een hogere stroom en meer energie. Daarnaast beschermen de modules de zonnecellen en de bedrading tegen het weer. De modules worden ook aan elkaar gekoppeld, wat uiteindelijk het zonnepaneel vormt. Zodra de zon dan op de zonnecellen staat, komen in het silicium elektronen vrij en ontstaat er spanning in de zonnecel. Dat is hoe de stroom wordt opgewekt en in het kort het antwoord op de vraag ‘hoe werken zonnepanelen’. Vervolgens geleiden de dunne metalen lijntjes de elektronen naar dikkere metalen draden en naar de omvormer. De omvormer zet de gelijkstroom in wisselstroom. Voor het vrijmaken van de elektronen in de zonnecel is niet per se direct zonlicht nodig, ook wanneer het bewolkt is wekken de zonnecellen energie. Dit is alleen in mindere mate dan wanneer het onbewolkt is. Uiteindelijk belandt de stroom via de omvormer bij het stopcontact, waarmee jij vervolgens alle elektronische apparaten kan gebruiken.

    Trots op ons werk

    Kok Lexmond

    Met de 1471 geplaatste zonnepanelen voorkomt Kok Lexmond een jaarlijkse uitstoot van 353.973 kg CO2. Evenveel als 97 huishoudens.

    Beemster Garlic

    Knoflookteler Beemster Garlic vermijdt door de 1540 zonnepanelen op zijn dak 298.452 kg CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met 166 huishoudens.

    Verstegen

    In Rhenoy zijn bij ondernemer Verstegen 1899 zonnepanelen geplaatst. Gezamenlijk produceren ze een jaaropbrengst van 641.880 kWh.

    Download hier ons gratis E-BOOK

    Laat je naam en mail achter en ontvang direct ons gratis E-BOOK.

    Heb je vragen? We helpen je graag verder