Levensduur
zonnepanelen

Zonnepanelen zijn kostbaar, fragiel en complex. Zodra je hebt geïnvesteerd in een zonnepaneleninstallatie wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk mee doen. Daarnaast is het voor de terugverdientijd van de zonnepanelen ook belangrijk om te weten wat de precieze levensduur van de zonnepanelen is. Gemiddeld gaan zonnepanelen zo’n 25 à 30 jaar mee, maar hier spelen meerdere factoren een rol in. Wat kan je doen om de levensduur van zonnepanelen zoveel mogelijk te verlengen?

Zonnepanelen levensduur verlengen door goed onderhoud

Net zoals bij alle andere materiele spullen, zorgt goed onderhoud voor een langere levensduur. Zonnepanelen hebben niet veel onderhoud nodig; het meeste vuil wordt immers door de regen weggespoeld. Toch is het belangrijk om af en toe de zonnepanelen te reinigen. Naast dat dit goed is voor de zonnepanelen levensduur, behoud je hiermee ook het maximale rendement. Lees over het schoonmaken van de zonnepanelen en hoe je dit het beste kan aanpakken.

Bij SolarOplossing is het mogelijk om bij de aanschaf van je zonnepaneleninstallatie een onderhoudscontract af te sluiten. Wij monitoren jouw zonnepanelen 24/7 en zijn alert op afwijkingen. Daarnaast komen wij jaarlijks langs om de zonnepanelen te inspecteren en reinigen. Dit onderhoud voorkomt eventuele toekomstige defecten en draagt daarmee bij aan de levensduur van de zonnepanelen.

Zonnepanelen levensduur verlengen met de omvormer

Naast de zonnepanelen zelf, is de omvormer ook zeer belangrijk voor de zonnepanelen levensduur. De omvormer zet de opgewekte wisselstroom om in gelijkstroom en kan daarmee gezien worden als het hart van de zonnepaneleninstallatie. Het is belangrijk dat de omvormer sterk genoeg is voor het rendement van de zonnepanelen, anders behalen de zonnepanelen niet hun maximale rendement. Aangezien de omvormer voortdurend intensief bezig is, zal hij in de loop van tijd gaan slijten. Meestal gebeurt dit na tien à 15 jaar. Tijdens de levensduur van de zonnepanelen zelf, is de omvormer dus minstens één keer aan vervanging toe. De prijs van een omvormer ligt tussen de € 1.000, – à € 5.000, -.

Download hier ons gratis E-BOOK over subsidie

    Levensduur van verschillende zonnepanelen

    De drie zonnepanelen die op dit moment op de markt zijn, hebben ieder een eigen productieproces. Dit zorgt voor verschillen in de levensduur van de zonnepanelen.

    Dunne film zonnepanelen (ook wel amorf) hebben de kortste levensduur, om en nabij twaalf jaar. Daartegenover hebben ze op het moment wel de laagste aanschafprijs.

    Monokristallijne zonnepanelen hebben een levensduur van ongeveer 30 jaar. Deze zonnepanelen zijn het duurste van de drie, maar hebben ook het hoogste rendement. Dit is vooral te merken in minder ideale weersomstandigheden.

    Polykristallijne zonnepanelen hebben een lange levensduur, ongeveer 30 jaar. De aanschafprijs is goedkoper dan van monokristallijne zonnepanelen. Aan de andere kant ligt het rendement wel lager dan bij monokristallijne zonnepanelen.

    Zonnepanelen recyclen

    Wanneer de zonnepanelen na die 30 jaar toch echt vervangen moeten worden, kan je jouw oude zonnepanelen naar de milieustraat van de gemeente brengen. Maar de zonnepanelen recyclen is een beter idee. Inmiddels zijn verschillende initiatieven opgezet om zonnepanelen recyclen mogelijk te maken, zoals Stichting Zonne-Energie Recycling Nederland en PV Cycle. Maar liefst 97% van het zonnepaneel kan tegenwoordig gerecycled worden. Het zonnepaneel wordt dan helemaal ontleed om de verschillende grondstoffen van elkaar te scheiden. Door zonnepanelen te recyclen kan elke grondstof weer op een andere manier hergebruikt worden.

    Trots op ons werk

    Kok Lexmond

    Met de 1471 geplaatste zonnepanelen voorkomt Kok Lexmond een jaarlijkse uitstoot van 353.973 kg CO2. Evenveel als 97 huishoudens.

    Beemster Garlic

    Knoflookteler Beemster Garlic vermijdt door de 1540 zonnepanelen op zijn dak 298.452 kg CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met 166 huishoudens.

    Verstegen

    In Rhenoy zijn bij ondernemer Verstegen 1899 zonnepanelen geplaatst. Gezamenlijk produceren ze een jaaropbrengst van 641.880 kWh.

    Download hier ons gratis E-BOOK

    Laat je naam en mail achter en ontvang direct ons gratis E-BOOK.

    Heb je vragen? We helpen je graag verder