Power optimizers voor zonnepanelen
Om het genoemde probleem bij een stringomvormer te verhelpen, worden power optimizers gebruikt. Achter het zonnepaneel worden de power optimizers per paneel of per twee panelen gemonteerd. In plaats van het direct omzetten van de gelijkstroom in wisselstroom zorgt de power optimizer voor het optimaliseren van de geproduceerde gelijkstroom. Hierdoor blijft elk individueel zonnepaneel maximaal leveren, terwijl ze wel serieel geschakeld zijn. De geproduceerde gelijkstroom wordt vervolgens in een centrale omvormer omgezet in wisselstroom. Het probleem van de stringomvormer is dan verholpen: schaduw of een defect zonnepaneel hebben geen invloed meer op het rendement. Daarbij bieden de power optimizers ook de mogelijkheid om het vermogen per zonnepaneel te controleren. Overigens zijn er fabrikanten die het mogelijk maken om je zonnepaneleninstallatie gedeeltelijk van optimizers te voorzien. Dit is handig als je dak bijvoorbeeld deels in de schaduw ligt.
Voor- en nadelen Power optimizers
Vergeleken met de prijs van andere omvormers nemen de power optimizers een middenpositie in. Een nadeel van de power optimizers is dat ze nooit hetzelfde rendement behalen als andere omvormers voor zonnepanelen, aangezien de optimizers een klein deel van de stroom van de zonnepanelen gebruiken. Verder zit de power optimzer achter elk zonnepaneel bevestigd, waardoor hij lastig te bereiken is bij defecten of onderhoud.
Micro-omvormer voor zonnepanelen
Bij de micro-omvormer heeft elk zonnepaneel zijn eigen micro-omvormer en worden de zonnepanelen parallel aan elkaar verbonden op een verzamelkabel, dit is dus een parallelle schakeling. De stroom van de zonnepanelen wordt geleid naar een kleine, centrale omvormer in huis. Door de parallelle schakeling heeft een beschaduwd of defect zonnepaneel geen effect op de levering van stroom; de andere zonnepanelen blijven maximaal leveren.
Voor- en nadelen micro-omvormer
Bij micro-omvormers is schaduw een minder groot probleem dan bij stringomvormers. Echter, bij stringomvormers is dit ook al grotendeels op te lossen door een goed legplan. Een nadeel van de micro-omvormer is dat de prijs van deze omvormer voor zonnepanelen hoger is. Dit komt doordat alle zonnepanelen een eigen micro-omvormer hebben, in plaats van één grote omvormer zoals bij de serieschakeling.
Hybride omvormer voor zonnepanelen
Om de opgewekte stroom van de zonnepanelen op te slaan in een accu wordt een hybride omvormer gebruikt. De hybride omvormer voor zonnepanelen geleidt de stroom naar waar het in het pand nodig is, maar zodra er meer stroom wordt opgewekt dan verbruikt, gaat de opgewekte stroom naar een accu toe. Vervolgens kan er op elk moment gebruik gemaakt worden van de stroom uit de accu. Op het moment geldt de SDE++ subsidie, deze exploitatiesubsidie garandeert een bepaald bedrag voor je opgewekte energie. De overheid vergoedt daarmee het verschil tussen de marktprijs van de geleverde energie en de kostprijs van de duurzame energie. Hierdoor is de aanschaf van een accu geen noodzaak. Echter, er zijn in Nederland steeds meer plekken waar het stroomnet overbelast is. Hier kan een accu een slimme oplossing zijn.
SolarOplossing werkt voornamelijk met stringomvormers. Deze omvormers voor zonnepanelen zijn robuust en het meest efficiënt als ze de hele dag werken, waardoor ze erg geschikt zijn voor de industrie. Ook zijn ze beter te onderhouden. Als de stringomvormer moet worden nagekeken of vervangen, is het loshalen van zonnepanelen overbodig.