Omvormer
zonnepanelen

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op, maar stopcontacten werken op wisselstroom. Om deze gelijkstroom van zonnepanelen om te zetten naar wisselstroom, is er de omvormer. De omvormer van zonnepanelen zorgt ervoor dat de opgewekte stroom op het niveau van het net zit en daar precies op kan aansluiten. De omvormer van zonnepanelen is eigenlijk het hart van de installatie en erg bepalend voor het rendement. Het is daarom een belangrijke keuze welke omvormer voor je zonnepanelen te nemen.

Wat zijn de beste omvormers voor zonnepanelen?

Momenteel zijn er vier verschillende omvormers die gebruikt worden voor zonnepanelen installaties: stringomvormers, power optimizers, micro-omvormers en hybride omvormers. Welke omvormer voor jou het beste is om te gebruiken, is geheel afhankelijk van het vermogen van jouw zonnepaneleninstallatie.

Stringomvormer voor zonnepanelen

Binnen en buiten Nederland wordt de stringomvormer voor zonnepanelen het meest gebruikt. Bij een stringomvormer zijn de zonnepanelen door een kabel aaneengesloten in een serie, ze zijn dus serieel geschakeld. Deze serie wordt aan een omvormer aangesloten, waarna het een string wordt genoemd. Op één string kunnen in totaal tot maximaal 22 zonnepanelen, de hoeveelheid strings die op een omvormer kan worden aangesloten is afhankelijk van de maximale capaciteit van de omvormer.

Voor- en nadelen stringomvormer

Vanwege de eenvoudige technologie is de prijs van deze omvormer voor zonnepanelen het meest voordelig. Ook op de lange termijn blijft de stringomvormer goed presteren, omdat er minder schakels in zitten en dus minder onderdelen die kapot kunnen gaan. Stel er zijn defecten bij de omvormer, dan kan hij eenvoudig worden gemaakt of vervangen. De stringomvormer hangt ten slotte binnen op een centrale plek. Vaak wordt beschaduwde panelen als nadeel genoemd bij de stringomvormer. Als de schaduw valt op één of meerdere zonnepanelen gedurende een dag(deel), reduceert namelijk het vermogen van de gehele string tot die beschaduwde zonnepanelen. Maar kijkend naar het effect hiervan op de jaaropbrengst is dit verwaarloosbaar. De extra kosten die gemaakt zouden worden voor het aanschaffen van micro-omvormers of power optimizers wegen vaak dus niet op tegen de stijging van de productie

Download hier ons gratis E-BOOK over subsidie

    Power optimizers voor zonnepanelen

    Om het genoemde probleem bij een stringomvormer te verhelpen, worden power optimizers gebruikt. Achter het zonnepaneel worden de power optimizers per paneel of per twee panelen gemonteerd. In plaats van het direct omzetten van de gelijkstroom in wisselstroom zorgt de power optimizer voor het optimaliseren van de geproduceerde gelijkstroom. Hierdoor blijft elk individueel zonnepaneel maximaal leveren, terwijl ze wel serieel geschakeld zijn. De geproduceerde gelijkstroom wordt vervolgens in een centrale omvormer omgezet in wisselstroom. Het probleem van de stringomvormer is dan verholpen: schaduw of een defect zonnepaneel hebben geen invloed meer op het rendement. Daarbij bieden de power optimizers ook de mogelijkheid om het vermogen per zonnepaneel te controleren. Overigens zijn er fabrikanten die het mogelijk maken om je zonnepaneleninstallatie gedeeltelijk van optimizers te voorzien. Dit is handig als je dak bijvoorbeeld deels in de schaduw ligt.

    Voor- en nadelen Power optimizers

    Vergeleken met de prijs van andere omvormers nemen de power optimizers een middenpositie in. Een nadeel van de power optimizers is dat ze nooit hetzelfde rendement behalen als andere omvormers voor zonnepanelen, aangezien de optimizers een klein deel van de stroom van de zonnepanelen gebruiken. Verder zit de power optimzer achter elk zonnepaneel bevestigd, waardoor hij lastig te bereiken is bij defecten of onderhoud.

    Micro-omvormer voor zonnepanelen

    Bij de micro-omvormer heeft elk zonnepaneel zijn eigen micro-omvormer en worden de zonnepanelen parallel aan elkaar verbonden op een verzamelkabel, dit is dus een parallelle schakeling. De stroom van de zonnepanelen wordt geleid naar een kleine, centrale omvormer in huis. Door de parallelle schakeling heeft een beschaduwd of defect zonnepaneel geen effect op de levering van stroom; de andere zonnepanelen blijven maximaal leveren.

    Voor- en nadelen micro-omvormer

    Bij micro-omvormers is schaduw een minder groot probleem dan bij stringomvormers. Echter, bij stringomvormers is dit ook al grotendeels op te lossen door een goed legplan. Een nadeel van de micro-omvormer is dat de prijs van deze omvormer voor zonnepanelen hoger is. Dit komt doordat alle zonnepanelen een eigen micro-omvormer hebben, in plaats van één grote omvormer zoals bij de serieschakeling.

    Hybride omvormer voor zonnepanelen

    Om de opgewekte stroom van de zonnepanelen op te slaan in een accu wordt een hybride omvormer gebruikt. De hybride omvormer voor zonnepanelen geleidt de stroom naar waar het in het pand nodig is, maar zodra er meer stroom wordt opgewekt dan verbruikt, gaat de opgewekte stroom naar een accu toe. Vervolgens kan er op elk moment gebruik gemaakt worden van de stroom uit de accu. Op het moment geldt de SDE++ subsidie, deze exploitatiesubsidie garandeert een bepaald bedrag voor je opgewekte energie. De overheid vergoedt daarmee het verschil tussen de marktprijs van de geleverde energie en de kostprijs van de duurzame energie. Hierdoor is de aanschaf van een accu geen noodzaak. Echter, er zijn in Nederland steeds meer plekken waar het stroomnet overbelast is. Hier kan een accu een slimme oplossing zijn.

    SolarOplossing werkt voornamelijk met stringomvormers. Deze omvormers voor zonnepanelen zijn robuust en het meest efficiënt als ze de hele dag werken, waardoor ze erg geschikt zijn voor de industrie. Ook zijn ze beter te onderhouden. Als de stringomvormer moet worden nagekeken of vervangen, is het loshalen van zonnepanelen overbodig.

    Trots op ons werk

    Kok Lexmond

    Met de 1471 geplaatste zonnepanelen voorkomt Kok Lexmond een jaarlijkse uitstoot van 353.973 kg CO2. Evenveel als 97 huishoudens.

    Beemster Garlic

    Knoflookteler Beemster Garlic vermijdt door de 1540 zonnepanelen op zijn dak 298.452 kg CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met 166 huishoudens.

    Verstegen

    In Rhenoy zijn bij ondernemer Verstegen 1899 zonnepanelen geplaatst. Gezamenlijk produceren ze een jaaropbrengst van 641.880 kWh.

    Download hier ons gratis E-BOOK

    Laat je naam en mail achter en ontvang direct ons gratis E-BOOK.

    Heb je vragen? We helpen je graag verder