Opbrengst en rendement zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen is hoeveel zonnepanelen opleveren in de meest gunstige situatie. Dat wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp) en het gemiddelde vermogen is bij de meeste zonnepanelen tussen de 350 en 550 Wp. De opbrengst van de zonnepanelen is hoeveel energie de zonnepanelen opwekken. Verschillende factoren, zoals de oriëntatie van de zonnepanelen en de grootte van de installatie, hebben invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. De zonnepanelen opbrengst wordt in kWh (kilowattuur) uitgedrukt en neemt die verschillende factoren mee. Naast de opbrengst van de zonnepanelen is het zonnepanelen rendement, dit geeft aan hoeveel zonnepanelen financieel gezien opleveren.

Invloed opbrengst zonnepanelen

Om de opbrengst van de zonnepanelen te berekenen moet er dus ook naar factoren worden gekeken die de opbrengst beïnvloeden. De opbrengst van de zonnepanelen is daardoor lastig te voorspellen, de factoren zijn namelijk niet vooraf in te schatten.

Kwaliteit

Hoe hoger de kwaliteit van de zonnepanelen, hoe minder energie er verloren gaat, hoe hoger de opbrengst van de zonnepanelen. De kwaliteit van het zonnepaneel wordt bepaald door de zonnecellen. Op dit moment hebben de monokristallijne zonnepanelen de hoogste zonnepanelen opbrengst. Dit zijn dan ook de zonnepanelen waar wij voornamelijk mee werken.

Oriëntatie

Vaak wordt gedacht dat zonnepanelen georiënteerd op het zuiden moeten liggen voor de hoogst mogelijke opbrengst. Maar onze voorkeur gaat naar een symmetrische oost-west opstelling met een hellingsgraad tussen de 10 en 20 graden. Dit levert ongeveer 85% van de maximaal behaalbare zonnepaneel opbrengst en zorgt voor een betere energieverdeling gedurende de dag. Bovendien passen met deze opstelling meer zonnepanelen op het dak, wat ook voor een hogere opbrengst zorgt.

Opbrengst per maand en ligging zonnepanelen

Per maand is de opbrengst van de zonnepanelen anders. Minder zonuren en meer bewolking zorgen ervoor dat de opbrengst van de zonnepanelen in de winter minder hoog is. De zomermaanden hebben het grootste aandeel in de jaaropbrengst van de zonnepanelen. Van maart tot en met augustus is de opbrengst het hoogst, tussen de 10 en 15% per maand. In september loopt dit geleidelijk af, maar de opbrengst is in de winter bijna nooit nul. Zonnige dagen met een lage temperatuur zorgen namelijk alsnog voor opbrengst. In Nederland hebben de kustgebieden meer zonuren dan in het oosten van het land. Om de gemiddelde opbrengst per regio te berekenen wordt daarom altijd een omrekenfactor gebruikt

Download hier ons gratis E-BOOK over subsidie

    Opbrengst zonnepanelen berekenen

    De opbrengst is dus in elke situatie anders. Een berekening van de zonnepaneel opbrengst is daarom ook altijd een schatting. Daarvoor kan de volgende formule gebruikt worden: Vermogen totale zonnepaneleninstallatie (in Wp) x Omrekenfactor = Opbrengst zonnepanelen (in kWh).

    Rekenvoorbeeld berekening zonnepanelen opbrengst

    Stel, jouw bedrijf staat in Oost-Nederland (omrekenfactor 0,85) en heeft een jaarlijks energieverbruik van 100.000 kWh. Je wil geen stroom terug leveren, maar alleen het aantal zonnepanelen aanschaffen om het eigen energieverbruik te compenseren. Met 300 zonnepanelen van elk 400 Wp die in een symmetrische oost-west opstelling staan, gebruiken we de volgende rekensom om de opbrengst van de zonnepanelen te berekenen: 300 zonnepanelen x 400 Wp = 120.000 Wp. De uiteindelijke jaaropbrengst van de zonnepanelen is dan 120.000 x 0,85 = 102.000 kWh. Het gemiddelde rendement van de zonnepanelen per maand is dan 8.500 kWh.

    Rendement zonnepanelen: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

    Hier is het uiteraard ook belangrijk om in gedachte te houden hoeveel zonnepanelen er op het dak passen. Omdat zonnepanelen in verschillende maten komen, wordt voor de opbrengst van de zonnepanelen per m2 uitgegaan van gemiddeld 200 Wp per m2. Met het beschikbare dakoppervlak kan zo ook het aantal zonnepanelen worden berekend. Het financiële rendement is op het moment erg aantrekkelijk. Hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt voor het meeste financiële rendement, ligt aan jouw specifieke situatie.

    Benieuwd wat een zonnepaneleninstallatie jou gaat opleveren? Vraag vrijblijvend een offerte aan. Het team van SolarOplossing staat voor je klaar.

    Trots op ons werk

    Kok Lexmond

    Met de 1471 geplaatste zonnepanelen voorkomt Kok Lexmond een jaarlijkse uitstoot van 353.973 kg CO2. Evenveel als 97 huishoudens.

    Beemster Garlic

    Knoflookteler Beemster Garlic vermijdt door de 1540 zonnepanelen op zijn dak 298.452 kg CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met 166 huishoudens.

    Verstegen

    In Rhenoy zijn bij ondernemer Verstegen 1899 zonnepanelen geplaatst. Gezamenlijk produceren ze een jaaropbrengst van 641.880 kWh.

    Download hier ons gratis E-BOOK

    Laat je naam en mail achter en ontvang direct ons gratis E-BOOK.

    Heb je vragen? We helpen je graag verder