Hoe werkt de salderingsregeling zonnepanelen?

De salderingsregeling voor zonnepanelen maakt de overstap naar zonnepanelen nog aantrekkelijker bij een kleinverbruikaansluiting, want naast een lager energieverbruik ontvang je ook voordeel op je energierekening. Zodra je een zonnepaneleninstallatie hebt, maak je natuurlijk dagelijks gebruik van de groene stroom die hij opwekt. Als de stroom die je gebruikt minder is dan de zonnepaneleninstallatie opwekt, wordt de overige stroom teruggeleid naar het energienet. Dankzij de salderingsregeling zonnepanelen kan je die resterende, geleverde stroom salderen tegen de stroom die je nog wel afneemt bij het energiebedrijf. Dit staat gelijk aan het tarief van het energiebedrijf.

Als je in een jaar meer stroom levert dan afneemt, krijg je een lagere vergoeding voor de stroom die je levert aan het energienet. Deze vergoeding mag het energiebedrijf zelf vaststellen en verschilt dus per energiebedrijf. Voor de salderingsregeling zonnepanelen is het daarom handig een energiebedrijf met een hoog teruglevertarief te zoeken.

Blijft de salderingsregeling voor zonnepanelen bestaan?

Voor het jaar 2022 is de salderingsregeling zonnepanelen verlengd, maar er is een kans dat de overheid vanaf 2024 de salderingsregeling zonnepanelen gaat afbouwen. Als dit wordt doorgevoerd, zal elk jaar minder stroom gesaldeerd mogen worden en zal in 2031 de salderingsregeling voor zonnepanelen uiteindelijk helemaal verdwijnen. Er geldt dan nog wel een vergoeding voor elke kWh stroom die zonder saldering aan het energienet wordt geleverd. De terugverdientijd van de zonnepanelen zal door de afschaffing van de salderingsregeling zonnepanelen iets langer kunnen worden. Het is lastig te zeggen hoeveel dat precies zal zijn aangezien dat afhankelijk is van de grootte en het rendement van de installatie. Maar dit zal binnen een redelijke tijd blijven.

Download hier ons gratis E-BOOK over subsidie

  Geen saldering op zonnepanelen? Geen ramp

  Desondanks blijven zonnepanelen ook na 2031 een rendabele en duurzame beslissing, ook zonder de salderingsregeling voor zonnepanelen. Na de terugverdientijd van de zonnepanelen volgen namelijk nog vele jaren winst. Daarnaast hoef je niet te betalen voor elke kWh die je zelf opwekt en gebruikt, terwijl je voor de stroom die je niet gebruikt en aan het energienet levert een tarief ontvangt. Dat zal weliswaar iets minder zijn dan het nu is, maar er zijn een paar trucjes waardoor je meer gebruikmaakt van je opgewekte stroom en minder aan het energiebedrijf levert. Dit doet je door zoveel mogelijk energie te verbruiken in het tijdsbestek dat de zonnepanelen energie opwekken, bijvoorbeeld door de vaatwasser overdag te gebruiken in plaats van ’s nachts.

  Los daarvan mag niet vergeten worden dat het afbouwen van de saldering op zonnepanelen nu nog een voorstel is, dus er is een kans dat de salderingsregeling voor zonnepanelen wel verlengd wordt. Al met al blijft het voordeliger om in 2022 je zonnepaneleninstallatie aan te schaffen dan in 2023. Wacht dus niet te lang en neem vandaag nog contact op met het team van SolarOplossing. Wij denken mee en kijken samen met jou naar de beste opties.

  Trots op ons werk

  Kok Lexmond

  Met de 1471 geplaatste zonnepanelen voorkomt Kok Lexmond een jaarlijkse uitstoot van 353.973 kg CO2. Evenveel als 97 huishoudens.

  Beemster Garlic

  Knoflookteler Beemster Garlic vermijdt door de 1540 zonnepanelen op zijn dak 298.452 kg CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met 166 huishoudens.

  Verstegen

  In Rhenoy zijn bij ondernemer Verstegen 1899 zonnepanelen geplaatst. Gezamenlijk produceren ze een jaaropbrengst van 641.880 kWh.

  Download hier ons gratis E-BOOK

  Laat je naam en mail achter en ontvang direct ons gratis E-BOOK.

  Heb je vragen? We helpen je graag verder