Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Op dit moment zijn er drie zonnepanelen op de markt die rendabel genoeg zijn om ze als serieuze opties te beschouwen. Het productieproces en de manier waarop de grondstoffen worden bewerkt, zorgen voor verschillen in uiterlijk, rendement en prijs. Los daarvan is alles mogelijk: zonnepanelen op een plat dak bevestigen of zonnepanelen op een schuin dak bevestigen is geen probleem, daar zijn alle onderstaande zonnepanelen geschikt voor.

De techniek achter zonnepanelen is constant in ontwikkeling. Hiermee wordt het productieproces van zonnepanelen op den duur simpeler en dus goedkoper. Het bewerken van de grondstoffen kost veel geld en energie, waardoor de marktprijs van zonnepanelen nu nog hoog is. Door de groeiende vraag worden ze steeds goedkoper, maar ook de beschikbaarheid van grondstoffen heeft invloed op de prijs. Daarnaast zorgen nieuwe technieken voor meerdere soorten zonnepanelen, wat weer nieuwe mogelijkheden biedt.

Ontwikkeling zonnepanelen

Eerst werden zonnecellen vooral van polykristallijn silicium gemaakt. Om deze zonnecellen te maken worden verschillende blokken silicium samengesmolten op een hoge temperatuur en gekristalliseerd tot één groot blok. Hierdoor wordt het ruwe materiaal een solide geheel. Na het afkoelen wordt het blok in dunne schijfjes gesneden, dit zijn de zonnecellen.

Daarna werd de techniek uitgevonden voor monokristallijn silicium. Deze zonnecellen staan bekend om hun hoge rendement en kwaliteit en worden tegenwoordig het meest gebruikt. De zonnecellen worden gemaakt door één blok silicium. Deze wordt ondergedompeld in hete, gesmolten silicium. Geleidelijk wordt het blok met een ronddraaiende beweging uit het gesmolten silicium gehaald, waardoor uiteindelijk één groot kristal uit het blok ontstaat. De ronddraaiende beweging zorgt er ook voor dat de kristallen in een lijn komen te liggen, zo ontstaat er een zuiver oppervlak. Hierna koelen ze op een gecontroleerde manier af in bakken met vloeistof, dit zorgt voor een positieve en een negatieve laag op de zonnecellen. Tot slot worden ze in schijfjes gezaagd.

Tegenwoordig bestaat naast monokristallijn en polykristallijn silicium ook amorf silicium. Benamingen voor dit soort zonnepanelen zijn dunne film zonnepanelen, thin film zonnepanelen of flexibele zonnepanelen. Dunne film zonnepanelen zijn een nieuwere techniek en worden gemaakt van poeder in plaats van kristallen. Hierdoor zijn het flexibele zonnepanelen en kunnen ze ook op ronde oppervlakten worden bevestigd. Aan de andere kant hebben flexibele zonnepanelen een paar nadelen. Panelen van dunne film moeten namelijk eerst nog geaard worden, anders verouderen ze te snel. Daarnaast zijn het kleine zonnepanelen, waardoor meer dunne film panelen op het dak geïnstalleerd moeten worden om hetzelfde rendement te behalen. Bovendien is de opbrengst van de dunne film panelen ook veel lager dan de andere zonnepanelen. Hierdoor zijn de dunne film zonnepanelen niet altijd de beste keuze voor daken.

Monokristallijne zonnepanelen zijn op het moment het meest populair. De zonnepanelen zijn in verschillende maten verkrijgbaar, er zijn dus ook kleine zonnepanelen op de markt. Deze kleinere zonnepanelen hebben een oppervlakte van 126 x 100 centimeter. Maar let op: kleine zonnepanelen hebben een lager rendement dan zonnepanelen van een groter formaat. Dit komt simpelweg omdat ze met een kleiner oppervlak minder licht vangen.

Download hier ons gratis E-BOOK over subsidie

    Zonnepanelen voor een plat dak of zonnepanelen voor een schuin dak?

    Voor alle drie de soorten zonnepanelen is een plat dak of schuin dak geen probleem: zonnepanelen op een plat dak plaatsen of zonnepanelen op een schuin dak plaatsen, is dus beide mogelijk. Soms moet er alleen een frame onder de zonnepanelen worden geplaatst, dat kan bij zowel zonnepanelen op een plat dak als zonnepanelen op een schuin dak nodig zijn. Zo wordt de meest ideale hellingshoek gecreëerd om het hoogste rendement te behalen.

    Nieuwe soorten zonnepanelen

    SolarOplossing wil de beste mogelijkheden bieden, daarom houden we de ontwikkeling van zonnepanelen goed in de gaten. Op dit moment leveren de hieronder staande nieuwe soorten zonnepanelen te weinig redendement of zijn te duur om ze als legitieme opties te zien, maar in de toekomst zou dit kunnen veranderen.

    Glas-glas zonnepanelen De meeste zonnepanelen hebben op de voorkant glas en op de achterkant een folie van kunststof. Na een tijdje veroudert dit kunststoffolie, waardoor het zonnepaneel minder stroom opwekt. Bij glas-glas zonnepanelen zit er glas in plaats van folie op de achterkant van het zonnepaneel. Op de lange termijn produceert het dus meer stroom dan andere zonnepanelen.

    Bifacial zonnepanelen Met zonnecellen op de voorkant én achterkant van het paneel produceren Bifacial zonnepanelen meer stroom. Deze zonnepanelen zijn vooral heel praktisch als er weerkaatsing van licht is.

    Waterstofpaneel Dit is een nieuw soort paneel dat zowel op licht als lucht reageert. Het waterstofpaneel maakt van waterdamp uit de lucht waterstofgas en kan energie opslaan als een soort batterij. In de toekomst zou deze ontwikkeling van zonnepanelen een grotere rol kunnen gaan spelen.

    Trots op ons werk

    Kok Lexmond

    Met de 1471 geplaatste zonnepanelen voorkomt Kok Lexmond een jaarlijkse uitstoot van 353.973 kg CO2. Evenveel als 97 huishoudens.

    Beemster Garlic

    Knoflookteler Beemster Garlic vermijdt door de 1540 zonnepanelen op zijn dak 298.452 kg CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met 166 huishoudens.

    Verstegen

    In Rhenoy zijn bij ondernemer Verstegen 1899 zonnepanelen geplaatst. Gezamenlijk produceren ze een jaaropbrengst van 641.880 kWh.

    Download hier ons gratis E-BOOK

    Laat je naam en mail achter en ontvang direct ons gratis E-BOOK.

    Heb je vragen? We helpen je graag verder