Elke type dak en situatie vraagt om een andere aanpak en daarom zijn er op de markt verschillende soorten zonnepanelen aanwezig. Hieronder een opsomming van verschillende soorten zonnepanelen.
DE GROOTTE VAN HET PANEEL
De grootte van het zonnepaneel wordt bepaald door het type toepassing. Voor schuine daken moet er met een paneel worden gewerkt dat goed te monteren is tijdens het installatieproces, deze kan dus niet te groot zijn. Je ziet in de markt dat dit een paneel is van ongeveer twee vierkante meter met een output van circa 430 tot nu al 450 Wattpiek.
Voor platte daken kun je werken met een groter type paneel, welke daarbij dus per stuk ook meer vermogen heeft. Het is niet zo dat dit paneel efficiënter is, maar de afmetingen zijn gewoon groter. Het vermogen zal in de range van 500 tot 550 Wattpiek zitten. Voor veldprojecten kan er, door het andere type onderconstructie, worden gekozen voor een nog groter paneel. Je ziet hier het gebruik van panelen tot wel 650 Wattpiek, en in de markt worden al zelfs grotere panelen gemaakt.
DE UITSTRALING
Het tijdperk van ‘blauwe zonnepanelen’ is inmiddels al wel voorbij, alle cellen zijn zwart van kleur en hebben daarmee al een mooie uitstraling. Voor particuliere projecten, of voor projecten met een specifiek aanzicht, kan er worden gekozen voor een volledig zwart paneel. De zogenoemde ‘backsheet’ van het paneel en ook het aluminium frame wordt dan in het zwart uitgevoerd. De uitstraling is een stuk mooier, alleen de efficiëntie gaat iets omlaag doordat het paneel warmer wordt. Voor commerciële projecten wordt er vaker gekozen voor een witte backsheet. Zwarte frames lijken wel de standaard te worden ten opzichte van aluminium gekleurde frames.
GLAS-GLAS PANELEN
Zoals net genoemd worden de zonnecellen op een backsheet geplakt. Deze backsheet wordt steeds vaker uitgevoerd in een glazen variant. Dit zorgt voor een steviger paneel en daarom wordt hier vaak een langere garantie op afgegeven. Het glas zorgt er ook voor dat de brandveiligheid nog hoger komt te liggen. Voor veldprojecten, of bijvoorbeeld carports, kan er worden gekozen om een glas-glas paneel te plaatsen, die ook nog eens bi-facial zonnecellen heeft. Dit wil zeggen dat er van beide kanten instraling kan plaatsvinden.
Voor daken die constructief niet sterk genoeg zijn, kan er worden gekozen voor lichtgewicht zonnepanelen. Voor meer informatie over lichtgewicht zonnepanelen vragen we u om ons telefonisch te benaderen, wij denken graag met u mee over wel zonnepaneel in uw situatie het beste past.
Zonnepanelen voor een plat dak of zonnepanelen voor een schuin dak?
Alle drie de soorten zonnepanelen zijn geschikt voor platte en schuine daken. Zowel op platte, als op schuine daken is het soms nodig om een frame onder de zonnepanelen te plaatsen. Zo creëer je de meest ideale hellingshoek om het hoogste rendement te behalen.
Nieuwe soorten zonnepanelen
Generation Green biedt de beste mogelijkheden voor ieder project. Hiervoor houden we de ontwikkeling van zonnepanelen goed in de gaten. De meeste zonnepanelen hebben op de voorkant glas en op de achterkant een folie van kunststof. Na een tijdje veroudert de kunststoffolie, waardoor het zonnepaneel minder stroom opwekt. Bij glas-glas zonnepanelen zit er glas, in plaats van folie, op de achterkant van het zonnepaneel. Op de lange termijn produceert het dus meer stroom dan andere zonnepanelen.
Ook bifacial zonnepanelen, met zonnecellen op de voorkant én achterkant van het paneel, produceren meer stroom. Deze zonnepanelen zijn vooral interessant als er weerkaatsing van licht is.
Daarnaast is er een waterstofpaneel. Dit is een nieuw soort paneel dat zowel op licht reageert, als op lucht. Het waterstofpaneel maakt, van waterdamp uit de lucht, waterstofgas en slaat energie op als een soort batterij. In de toekomst kan deze ontwikkeling van zonnepanelen een grotere rol gaan spelen.