Wat kosten zonnepanelen?

Investeren in een zonnepaneleninstallatie voor je bedrijf is een duurzame investering. Op de korte en lange termijn brengt het vele voordelen met zich mee. Uw bedrijf zal grotendeels draaien op de opgewekte zonne-energie, waardoor de energierekening flink omlaag zal gaan. Wat de zonnepanelen uiteindelijk kosten, hangt onder andere af van het beschikbare dakoppervlak en de energiebehoefte.

Invloed prijs zonnepanelen

De prijzen van zonnepanelen bestaan uit verschillende onderdelen die elkaar beïnvloeden. Zo vraagt een hoog energieverbruik om een grote zonnepaneelinstallatie en elk dak om een ander soort installatie. Externe zaken bepalen ook hoe duur zonnepanelen zijn, zoals vraag en aanbod, nieuwe productietechnieken en de beschikbaarheid van de nodige grondstoffen. Vooraf de zonnepanelen kosten berekenen, of zelfs de zonnepanelen prijs berekenen, is daardoor altijd vrij specifiek.

Soort zonnepaneel

De kwaliteit van een zonnepaneel bepaalt grotendeels wat zonnepanelen kosten. Hoe meer wattpiek een zonnepaneel heeft, hoe hoger het rendement en des te hoger de prijs van een zonnepaneel zal zijn. Doorgaans zijn dat ook de zonnepanelen die het langste meegaan. Goedkope zonnepanelen zijn dus uiteindelijk de zonnepanelen die minder opwekken en een kortere levensduur hebben.

Soort omvormer

Welke omvormer het meest geschikt is, is afhankelijk van de grootte van de zonnepaneleninstallatie. Wij werken voornamelijk met stringomvormers, die gaan gemiddeld 15 à 20 jaar mee. De prijs van een omvormer is afhankelijk van de grootte van de zonnepaneleninstallatie. Bovendien kan er ook nog gekozen worden voor power optimizers, wat ook de prijs van een zonnepaneleninstallatie beïnvloedt.

Grootte van de installatie

Wat de zonnepanelen kosten is afhankelijk van de grootte van de zonnepaneleninstallatie. Die wordt afgestemd op de grootte van het dak en de energievraag. Daarop wordt ook gebaseerd hoeveel zonnepanelen geplaatst moeten worden om aan die energievraag te voldoen.

Download hier ons gratis E-BOOK over subsidie

  Rekenvoorbeeld: wat kosten zonnepanelen per kilowattuur (kWh)?

  Hoe meer wattpiek een zonnepaneel heeft, hoe beter de kwaliteit van een zonnepaneel. Als de zonnepanelen dus van hoge kwaliteit zijn, hoeven er minder gekocht te worden om een bepaald vermogen op te wekken. En goedkope zonnepanelen kopen betekent uiteindelijk een groter aantal zonnepanelen kopen om een bepaald vermogen te kunnen opwekken. Daar is ook weer een groter dakoppervlak voor nodig. Het piekvermogen van een zonnepaneel bepaalt dus voor het overgrote deel wat zonnepanelen kosten. Om deze reden worden de prijzen van zonnepanelen doorgaans uitgedrukt in wattpiek, waarmee ook de kilowattuur prijs kan worden berekend. Per regio wordt voor het aantal zonuren een omrekenfactor gebruikt om de kilowattuur te berekenen: Vermogen totale zonnepaneleninstallatie (in Wp) x Omrekenfactor = Opbrengst zonnepanelen (in kWh).

  Wat kosten zonnepanelen per m2?

  De prijs van een zonnepaneel per m2 is afhankelijk van de soort zonnepanelen die je besluit te nemen. Hoe meer wattpiek het zonnepaneel heeft, hoe groter het zonnepaneel zal zijn. De meeste zonnepanelen waar wij mee werken zijn ongeveer 2 m2. Om de zonnepanelen prijs per m2 te berekenen gaan wij uit van 200 wattpiek per vierkante meter. De prijs per m2 dakoppervlak is dan tussen de € 100,- en € 200,-.

  Wat kosten zonnepanelen nou precies? Dat ligt dus aan verschillende factoren. Voor een prijsindicatie gespecificeerd op jouw situatie kan je altijd vrijblijvend een zonnepanelen offerte bij SolarOplossing aanvragen. Wij onderzoeken alle mogelijke opties en kijken samen met jou naar de beste oplossingen

  Trots op ons werk

  Kok Lexmond

  Met de 1471 geplaatste zonnepanelen voorkomt Kok Lexmond een jaarlijkse uitstoot van 353.973 kg CO2. Evenveel als 97 huishoudens.

  Beemster Garlic

  Knoflookteler Beemster Garlic vermijdt door de 1540 zonnepanelen op zijn dak 298.452 kg CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met 166 huishoudens.

  Verstegen

  In Rhenoy zijn bij ondernemer Verstegen 1899 zonnepanelen geplaatst. Gezamenlijk produceren ze een jaaropbrengst van 641.880 kWh.

  Download hier ons gratis E-BOOK

  Laat je naam en mail achter en ontvang direct ons gratis E-BOOK.

  Heb je vragen? We helpen je graag verder