Wattpiek
zonnepanelen

Hoe bereken je het vermogen van zonnepanelen?

Al in het laboratorium worden onafhankelijke tests gedaan met de zonnepanelen en zonnecellen om de wattpiek van de zonnepanelen te meten. Zodat zeker is dat het goed en eerlijk verloopt, doen ze dit onder dezelfde condities aan de hand van een aantal regels die internationaal gesteld zijn:

• De lichtstraling is 1000 wattpiek per vierkante meter
• De zonnestralen vallen loodrecht op de zonnecel of het paneel
• De temperatuur is 25 graden Celsius
• De luchtmassa is 1,5 AM (air mass)

Wat beïnvloedt het piekvermogen van zonnepanelen?

Het piekvermogen van de meeste zonnepanelen ligt tegenwoordig tussen de 350 en 550 wattpiek. Maar dit is nooit de hoeveelheid wattpiek die de zonnepanelen zullen leveren. Het daadwerkelijke vermogen van de zonnepanelen ligt iets lager en is lastig te berekenen, aangezien dat afhankelijk is van verschillende factoren. Bijvoorbeeld van hoeveel zonuren de regio krijgt. In Nederland krijgen de kustplaatsen over het algemeen meer zonuren dan het binnenland. Daarnaast heeft de kwaliteit van het zonnepaneel invloed op het vermogen van het zonnepaneel.

Vuil zorgt voor een extra laag waar de zon doorheen moet. Wanneer er dus een laagje vuil op de zonnepanelen ligt, vangen ze minder zonlicht en is het piekvermogen per zonnepaneel lager. Het is niet nodig om je zonnepanelen vaak schoon te maken, maar het is wel belangrijk dat je een lager piekvermogen voorkomt. Lees hier meer over het schoonmaken van je zonnepanelen.

Download hier ons gratis E-BOOK over subsidie

    Wattpiek en het beschikbare dakoppervlak

    Het aantal wattpiek is per zonnepaneel anders. Over het algemeen geldt: hoe groter het zonnepaneel hoe hoger het piekvermogen van het zonnepaneel. Maar soms moet een kleiner dak een bepaald hoeveelheid wattpiek opwekken. In zo’n geval kunnen kleinere zonnepanelen met een iets lager wattpiek de oplossing bieden. Ze brengen bij het plaatsen van de zonnepanelen voor meer mogelijkheden en zorgen in totaal voor een hogere opbrengst dan grotere zonnepanelen.

    Trots op ons werk

    Kok Lexmond

    Met de 1471 geplaatste zonnepanelen voorkomt Kok Lexmond een jaarlijkse uitstoot van 353.973 kg CO2. Evenveel als 97 huishoudens.

    Beemster Garlic

    Knoflookteler Beemster Garlic vermijdt door de 1540 zonnepanelen op zijn dak 298.452 kg CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met 166 huishoudens.

    Verstegen

    In Rhenoy zijn bij ondernemer Verstegen 1899 zonnepanelen geplaatst. Gezamenlijk produceren ze een jaaropbrengst van 641.880 kWh.

    Download hier ons gratis E-BOOK

    Laat je naam en mail achter en ontvang direct ons gratis E-BOOK.

    Heb je vragen? We helpen je graag verder