Terug naar overzicht

Zonnepanelen aansluiten

Van het dak tot de bedrading: zo worden zonnepanelen aangesloten

Voor het aansluiten van de zonnepanelen kan er worden gesproken over de DC-kant en de AC-kant. De DC-kant wilt zeggen dat er wordt gekeken naar de zonnepanelen tot en met de omvormers. Wat daarna komt is de AC-kant, dus van de omvormers tot aan de meterkast. De omvang van de installatie is afhankelijk van wat voor voorbereidingen er al zijn genomen en hoe de energie moet worden terug geleverd.

DC-zijde

De DC-zijde van een zonnepanelensysteem bestaat dus uit de onderconstructie, bekabeling en het zonnepaneel zelf. De zonnepanelen zijn over het algemeen in een string verbonden aan de omvormer. De configuratie van een zonnepanelensysteem moet secuur gebeuren, dit omdat het veel invloed kan hebben op de prestatie van het systeem. Tijdens de engineering wordt er gekeken naar het vermogen van het paneel, de ligging, eventuele schaduw en de positie van de omvormers. Nadat de engineer hier een plan voor heeft gemaakt wordt dit uitgewerkt in een bouw-plan.

AC-zijde

De AC-zijde aansluiten wilt zeggen dat de omvormers gekoppeld moeten worden aan het elektriciteitsnet. Voor kleine projecten kun je vaak de omvormers via de bestaande aansluiting terug voeden in het net, dit vergt geen intensieve installatie. Echter, als de aantallen en vermogens groter worden, komen er grotere inspanningen aan te pas. Er moet soms een hele nieuwe verdeelkast worden geplaatst of een nieuw trafostation. Dit zijn lange trajecten en vergen daarom veel aandacht. Wanneer je dit soort nieuwe installaties gaat installeren, is het goed om na te denken over mogelijke uitbreidingen in de toekomst, zoals laadpalen of batterijen. Door deze voorbereidingen gelijk mee te nemen bespaar je in toekomst tijd en geld.

Soms is het zelfs nodig dat er een nieuwe aansluiting wordt gerealiseerd. Generation Green kan in deze trajecten de hele begeleiding doen.

Samenwerken?
neem contact op