Zonnepanelen
btw terugvragen

Hoe kunt u btw terugvragen van zonnepanelen?

De meeste particulieren met zonnepanelen vragen de KOR aan om de zonnepanelen btw terug te vragen. Dit is alleen mogelijk als uw omzet van de zonnepanelen niet hoger is dan € 20.000 per kalenderjaar. Met de KOR krijgt u de btw van de zonnepanelen van de aankoop en installatie terug en betaalt u géén energiebelasting over de zonnepanelen aan de Belastingdienst. Een deelname aan de KOR duurt drie jaar en de belastingaangifte doet u dan één keer. Echter, dit betekent ook dat u gedurende die drie jaar geen btw kunt terugvragen, bijvoorbeeld als zonnepanelen onderhoud nodig hebben of als u extra zonnepanelen aanschaft.

Als u besluit geen KOR te nemen, moet u elk kwartaal btw-aangifte doen. Hierin vermeldt u hoeveel btw de stroomopbrengst bedraagt, dit is de geleverde stroom aan het energienet en het eigen gebruik. U betaalt dan ook energiebelasting over de zonnepanelen, dit heet forfait. Deze energiebelasting over zonnepanelen is een vast bedrag en wordt bepaald door de hoeveelheid stroom die de zonnepanelen leveren. Het bedrag wordt door de Belastingdienst over de zonnepanelen automatisch verrekend met de teruggave van btw op de zonnepanelen. Als bijvoorbeeld in de loop der tijd de zonnepanelen onderhoud nodig hebben, mag die btw dus worden verrekend met de forfait die moet worden betaald.

Bent u al een ondernemer? Dan gelden de normale btw-regels. Als u de panelen op uw privéhuis installeert, kunt u de zonnepanelen btw terugvragen. Indien u samenwoont met iemand die geen ondernemer is, kan diegene het beste de zonnepanelen btw terugvragen.

Download hier ons gratis E-BOOK over subsidie

  Hoe lang duurt btw teruggave van zonnepanelen?

  De btw moet binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar worden teruggevraagd. Wanneer de belastingaangifte is ingediend, duurt het ongeveer 12 weken voordat de Belastingdienst op de zonnepanelen btw teruggave akkoord geeft. Daarna duurt het nog hooguit twee weken totdat u de zonnepanelen btw-teruggave op uw rekening heeft.

  Trots op ons werk

  Kok Lexmond

  Met de 1471 geplaatste zonnepanelen voorkomt Kok Lexmond een jaarlijkse uitstoot van 353.973 kg CO2. Evenveel als 97 huishoudens.

  Beemster Garlic

  Knoflookteler Beemster Garlic vermijdt door de 1540 zonnepanelen op zijn dak 298.452 kg CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met 166 huishoudens.

  Verstegen

  In Rhenoy zijn bij ondernemer Verstegen 1899 zonnepanelen geplaatst. Gezamenlijk produceren ze een jaaropbrengst van 641.880 kWh.

  Download hier ons gratis E-BOOK

  Laat je naam en mail achter en ontvang direct ons gratis E-BOOK.

  Heb je vragen? We helpen je graag verder