Zonnepanelen energielabel:
Hoe zit dat?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig jouw pand is. Dit gaat van A++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer onzuinig). Om het energielabel te berekenen, wordt er gekeken naar het primair fossiele energiegebruik in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m² jr). Des te minder fossiele energie, des te beter het energielabel. Je kan dus met zonnepanelen je energielabel gemakkelijk verhogen.

Waarom is een energielabel bij zonnepanelen belangrijk?

Naast dat het voor utiliteitsgebouwen bij verkoop, verhuur of oplevering verplicht is om een energielabel te hebben, komen er in 2023 strengere eisen voor kantoorpanden die groter zijn dan 100 m2. Vanaf 1 januari 2023 dient namelijk elk kantoorpand minimaal energielabel C te hebben. Mocht dit niet het geval zijn, dan mag het pand niet meer als kantoor gebruikt worden. Het is daarom slim om met zonnepanelen het energielabel te verhogen. Om een energielabel te krijgen, kan een geregistreerde EnergiePrestatie-adviseur je pand komen beoordelen. Nadat het pand geïnspecteerd is, wordt een label gemaakt en het pand geregistreerd. Als je energielabel groen is, straal je een goed imago uit naar je omgeving. Maar het energielabel is niet alleen een goede indicator voor hoe zuinig je pand is; op het label staat ook wat je kan ondernemen om je pand nog energiezuiniger te maken, bijvoorbeeld door het energielabel met zonnepanelen te verhogen.

Energielabel door zonnepanelen verhogen

Zonnepanelen zijn niet alleen slimme oplossing om je pand te verduurzamen, naast het leveren van groene energie zorgen ze ook voor een lagere energierekening. Verder gaan zonnepanelen gepaard met vele subsidies , waardoor ze op de korte én lange termijn een gunstige investering zijn. Je krijgt niet alleen een beter energielabel met zonnepanelen; je kan ook een BREEAM-certificering aanvragen. Met een BREEAM-certificaat verhoog je de bedrijfswaarde en kan je aan jouw omgeving laten zien dat je zorgdraagt voor een beter milieu.

Download hier ons gratis E-BOOK over subsidie

    Energielabel en energie-index

    Om te kijken naar wat voor verandering de zonnepanelen het energielabel precies zullen brengen, kijken we naar het energielabel en de energie-index. Het energielabel is gebaseerd op 10 factoren, zoals het bouwjaar van het pand, het type pand en of het geïsoleerd is. De energie-index geeft aan wat de werkelijke energieprestatie van het pand is, hier wordt met zo’n 150 factoren rekening gehouden. Het energielabel kan enkel op die 10 factoren worden gebaseerd, maar voor een meer nauwkeurige stand van zaken kan het label gebaseerd worden op het energie-index rapport. Voor professionele woningeigenaren is zo’n energie-index rapport verplicht.
    Energielabel Energie-index
    A++
    ≤ 0,50
    A+
    0,51 - 0,70
    A
    0,71 - 1,05
    B
    1,06 - 1,30
    C
    1,31 - 1,60
    D
    1,61 - 2,00
    E
    2,01 - 2,40
    F
    2,41 - 2,90
    G
    > 2,90
    Het plaatsen van zonnepanelen verlaagd de energie-index en verhoogd daarmee het energielabel. Het energielabel met zonnepanelen verbeteren is dus zeker een goed idee. Wat de invloed van de zonnepanelen op het energielabel precies zal zijn, is afhankelijk van hoeveel zonnepanelen er worden geplaatst en wat de omvang van het pand is. Daarbij speelt het woonoppervlak ook een rol; hoe groter het pand, des te meer zonnepanelen nodig zijn om het pand van energie te voorzien. Als het energielabel door zonnepanelen wordt verbeterd, wordt er niet gekeken naar de hoeveelheid Wattpiek van de zonnepanelen. De overheid kijkt enkel naar de oppervlakte van de zonnepanelen en rekent vervolgens op een waarde van 20 Wattpiek per meter.

    Trots op ons werk

    Kok Lexmond

    Met de 1471 geplaatste zonnepanelen voorkomt Kok Lexmond een jaarlijkse uitstoot van 353.973 kg CO2. Evenveel als 97 huishoudens.

    Beemster Garlic

    Knoflookteler Beemster Garlic vermijdt door de 1540 zonnepanelen op zijn dak 298.452 kg CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met 166 huishoudens.

    Verstegen

    In Rhenoy zijn bij ondernemer Verstegen 1899 zonnepanelen geplaatst. Gezamenlijk produceren ze een jaaropbrengst van 641.880 kWh.

    Download hier ons gratis E-BOOK

    Laat je naam en mail achter en ontvang direct ons gratis E-BOOK.

    Heb je vragen? We helpen je graag verder