Zonnepanelen schoonmaken
doe je zo

Hoe kan je het best zonnepanelen reinigen?

Als je bij ons een onderhoudscontract voor de zonnepanelen afsluit, zorgen wij voor het onderhoud van de zonnepanelen. Wij onderhouden dan de zonnepanelen en komen jaarlijks een inspectie doen. Zo kan jij van de zonnepanelen genieten zonder dat daar een lager rendement bij komt kijken én zonder risico.

Als je besluit het reinigen zelf te doen, neem dan geen onnodige risico’s. Een telescopische borstel waar een tuinslang op aangesloten kan worden, geeft al extra mogelijkheden. Ga je toch het dak op, gebruik dan valbeveiliging. Denk ook aan het uitzetten van de omvormer voor de eigen veiligheid. Wij raden aan om het schoonmaken van de zonnepanelen uit te besteden, dat is het meest veilig voor jezelf en jouw panelen.

Wanneer moet je de zonnepanelen schoonmaken?

Dankzij de Hollandse regenbuien hoeven de zonnepanelen niet gereinigd te worden. Bovendien is het onderhouden van zonnepanelen niet veel werk, eens in het jaar grondig checken en schoonmaken is vaak voldoende. In de zonnige periode van het jaar hebben de zonnepanelen de hoogste opbrengst, ongeveer van april tot en met september. Door in het voorjaar de zonnepanelen te reinigen, heb je er in de zonnige periode het meeste profijt van.

Download hier ons gratis E-BOOK over subsidie

    Waarmee moet je de zonnepanelen schoonmaken?

    Veel schoonmaakmiddelen zijn vrij heftig, waardoor ze de coating van de zonnepanelen kunnen aantasten. Als er geen hardnekkige vlekken op de zonnepanelen zitten, is de zonnepanelen schoonmaken met osmosewater voldoende. Osmosewater is gezuiverd water en vrij van kalk, nikkel, nitraten, zout, etc., waardoor het geen resten of strepen achterlaat tijdens het schoonmaken van de zonnepanelen. Om schade aan de zonnepanelen te voorkomen, kan je het best een zachte spons, doek of borstel gebruiken. Een telescopische borstel is een handige oplossing als de zonnepanelen lastig te bereiken zijn. Maar houd ook hier rekening met de borstel die je erop zet; beschadiging wil je voorkomen.

    Wat te doen bij sneeuw op de zonnepanelen?

    In een forse winter kan het voorkomen dat je wakker wordt met een dik pak sneeuw die de zonnepanelen bedekken, waardoor ze geen zonlicht vangen en geen energie kunnen opwekken. Maar in Nederland valt het rendement verlies door sneeuw erg mee. Je kan dus het beste de sneeuw op de zonnepanelen laten liggen. Zodra de temperatuur hoger wordt, zal de sneeuw vanzelf wegsmelten of wegglijden. Als de sneeuw toch blijft liggen, gebruik dan nooit een krabber of een hard voorwerp. Spoel de sneeuw op de zonnepanelen ook nooit weg met warm water, dit beschadigt de zonnepanelen.

    Tips en tricks onderhoud zonnepanelen

    – Controleer de zonnepanelen drie keer per jaar op vlekken. Vogelpoep op zonnecellen kan al gauw zorgen op 2 tot 5 % minder rendement.
    – Maak de zonnepanelen schoon bij vuil. Doe dit in het voorjaar.
    – Kies voor het schoonmaken van de zonnepanelen een moment dat er weinig zon op de panelen schijnt. Als het osmosewater te snel opdroogt, ontstaan er vlekken.
    – Gebruik nooit een hogedrukspuit voor het schoonmaken van de zonnepanelen, die zal de panelen aantasten.
    – Een reinigingsmiddel speciaal voor zonnepanelen dient voor het verwijderen van hardnekkige vlekken.
    – Vermijd groene zeep, allesreiniger of schuurmiddelen, die zullen de zonnepanelen beschadigen

    Trots op ons werk

    Kok Lexmond

    Met de 1471 geplaatste zonnepanelen voorkomt Kok Lexmond een jaarlijkse uitstoot van 353.973 kg CO2. Evenveel als 97 huishoudens.

    Beemster Garlic

    Knoflookteler Beemster Garlic vermijdt door de 1540 zonnepanelen op zijn dak 298.452 kg CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met 166 huishoudens.

    Verstegen

    In Rhenoy zijn bij ondernemer Verstegen 1899 zonnepanelen geplaatst. Gezamenlijk produceren ze een jaaropbrengst van 641.880 kWh.

    Download hier ons gratis E-BOOK

    Laat je naam en mail achter en ontvang direct ons gratis E-BOOK.

    Heb je vragen? We helpen je graag verder