Zonnepanelen
vergelijken

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Op dit moment zijn er drie soorten zonnepanelen op de markt: polykristallijne zonnepanelen, monokirstallijne zonnepanelen en zonnepanelen van dunne film. Deze zonnepanelen hebben alle drie een ander productieproces, wat zorgt voor verschil in rendement en kwaliteit. Door de zonnepanelen te vergelijken, kunnen we erachter te komen wat de beste zonnepanelen zijn. Hiervoor kijken we naar verschillende factoren.

Polykristallijne zonnepanelen

Deze panelen worden gemaakt door meerdere siliciumkristallen, waardoor ze minder zuiver zijn. Van dichtbij kan je dit in het kleur- en textuurverschil zien. De panelen kan je herkennen aan de blauwe kleur en de rastervormige lijnen die over het paneel lopen.

Voordelen

Het productieproces van polykristallijne zonnepanelen is minder intensief dan van monokristallijne zonnepanalen. Als we de prijs van de zonnepanelen vergelijken, zien we een lagere marktprijs bij de polykristallijne zonnepanelen. Bovendien worden zonnepanelen van monokristallijn steeds populairder, waardoor de polykristallijne zonnepanelen steeds goedkoper aangeboden kunnen worden. Verder worden tijdens het productieproces nauwelijks grondstoffen weggegooid, wat het minder verspillend maakt.

Nadelen

Als we polykristallijne zonnepanelen vergelijken met monokristallijne, zien we dat polykristallijne zonnepanelen minder opwekken. Dit komt door onzuiverheid van de polykristallijne zonnepanelen. Een monokristallijn zonnepaneel van dezelfde grootte levert doorgaans meer energie. Vaak kiezen mensen niet voor polykristallijne zonnepanelen door esthetische redenen. De blauwe kleur vinden ze bijvoorbeeld niet mooi staan bij de kleur van zwarte of rode dakpannen. Bij een plat dak speelt dit probleem natuurlijk geen rol.

Download hier ons gratis E-BOOK over subsidie

  Monokristallijne zonnepanelen

  Deze panelen worden van één siliciumkristal gemaakt, waardoor ze een zuiverder oppervlak hebben. Ze zijn te herkennen aan hun zwarte kleur en de lijnen die verticaal over het paneel lopen. Soms worden ook de lijnen zwart gemaakt, deze panelen worden ‘full-black’ zonnepanelen genoemd.

  Voordelen

  Door het zuivere oppervlak van monokristallijne zonnepanelen, produceren ze meer energie dan polykristallijne zonnepanelen. Ook in minder ideale omstandigheden, zoals minder licht of lagere temperaturen, presteren ze beter dan zonnepanelen van polykristallijn.
  Door de efficiëntie van de monokristallijne zonnepanelen levert een kleiner paneel evenveel energie. Van deze zonnepanelen, vergeleken met polykristallijne panelen, hoef je dus minder te plaatsen. Dat is vooral bij kleine daken een verschil in het maximale aantal. Verder vinden veel mensen vinden de zwarte kleur van de monokristallijne zonnepanelen mooier, wat het een populaire keuze maakt.

  Nadelen

  Het nadeel is dat het productieproces vergeleken met zonnepanelen van polykristallijn intensiever is, waardoor ze ook wat duurder zijn. Als u de prijs van monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen van hetzelfde wattage met elkaar vergelijkt, zullen de monokristallijne zonnepanelen dus duurder uitvallen. Verder worden tijdens het productieproces iets meer grondstoffen verspild. De hoekjes van de zonnecellen worden namelijk afgesneden, waardoor niet al het silicium wordt gebruikt.
  Tegenwoordig bestaan ook zonnepanelen van dunne film, die worden van poeder in plaats van kristallen gemaakt. Ze zijn te herkennen aan hun compleet zwarte kleur en kleiner dan de andere zonnepanelen. Dunne film panelen moeten eerst geaard worden, anders verouderen ze te snel. Als we de opbrengst van dunne film zonnepanelen vergelijken met polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen, ligt de opbrengst lager. Aan de andere kant zijn de dunne film zonnepanelen wel de goedkoopste van de drie. Maar omdat ze kleiner zijn, moeten er ook weer meer aangeschaft worden om hetzelfde rendement te behalen.

  Dus, wat zijn de beste zonnepanelen?

  Bij SolarOplossing garanderen wij de beste keuze en dus de beste zonnepanelen. Als we de zonnepanelen vergelijken, zien we dat zonnepanelen van monokristallijn op dit moment de beste zonnepanelen zijn met het hoogste rendement. Wij werken dus vooral met monokristallijne zonnepanelen. Verder maken we gebruik van de Bloomberg Tier-1 lijst om onze kwaliteit te waarborgen. Deze lijst wordt gezien als de belangrijkste klassering van zonnepanelenfabrikanten en raadplegen wij bij het selecteren van de fabrikanten. Op de lijst worden de zonnepanelenfabrikanten onderverdeeld in Tier-1, Tier-2 en Tier-3. Er staan alleen fabrikanten met gevestigde namen op de lijst; ze hebben dus de juiste kennis, ervaring, garanties en research & development om de kwaliteit te garanderen waarmee wij ons willen kenmerken.

  Trots op ons werk

  Kok Lexmond

  Met de 1471 geplaatste zonnepanelen voorkomt Kok Lexmond een jaarlijkse uitstoot van 353.973 kg CO2. Evenveel als 97 huishoudens.

  Beemster Garlic

  Knoflookteler Beemster Garlic vermijdt door de 1540 zonnepanelen op zijn dak 298.452 kg CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met 166 huishoudens.

  Verstegen

  In Rhenoy zijn bij ondernemer Verstegen 1899 zonnepanelen geplaatst. Gezamenlijk produceren ze een jaaropbrengst van 641.880 kWh.

  Download hier ons gratis E-BOOK

  Laat je naam en mail achter en ontvang direct ons gratis E-BOOK.

  Heb je vragen? We helpen je graag verder