Zonnepanelen

In Nederland worden er op dit moment bijna alleen zonnepanelen gebruikt waarbij de zonnecellen gemaakt zijn van silicium. Silicium is één van de meest voorkomende elementen op aarde, het zit met name in zand

Binnen de silicium zonnecellen zijn twee verschillende soorten te onderscheiden, polykristallijn en monokristallijn. Bij polykristallijn liggen de kristallen kriskras door elkaar. Bij monokristallijn liggen de kristallen netjes in lijn. Polykristallijne zonnecellen hebben een blauw-paarse kleur. Monokristallijne zonnecellen hebben een vrij donkere kleur, dit ligt tegen zwart aan.

Dit verschil heeft te maken met de manier van fabricage. Bij polykristallijne zonnecellen wordt het silicium gesmolten door het te verhitten tot 1500 graden Celsius, vervolgens wordt het in bakken afgekoeld. Hieruit vormen zich grote kristallen (denk aan ijskristallen). Door de vorm van deze bakken zijn de grote rechthoekige blokken silicium circa 15 centimeter x 15 centimeter x 100 centimeter, deze blokken worden de cellen gezaagd.

Monokristallijne zonnecellen worden met een ander proces gemaakt. Het silicium wordt eerst gesmolten in een speciale oven, hierdoor vormt het silicium een bepaalde vorm en structuur. In deze speciale oven zit een constructie waardoor het silicium een ronddraaiende beweging maakt, hierdoor staan alle kristallen in dezelfde lijn en vormen ze een homogeen geheel. Bij de ronde staven die hieruit komen worden 4 stukjes afgezaagd, op deze manier blijft er een vierkant over met kleine ronde hoekjes, waar de cellen dan weer uit worden gezaagd.

De zonnecellen produceren nu nog geen energie. Door deze te behandelen in een bad met een vloeistof komt er een positieve en een negatieve laag op. Vervolgens worden er hele dunne lijntjes metaal op de zonnecellen geprint. Deze dunne lijntjes metaal zorgen voor de energie overdracht. Deze dunne lijntjes metaal worden weer aangesloten op dikkere metalen draden. De zonnecel heeft nu een positieve en negatieve kant. Onder invloed van het zonlicht gaat er een stroompje lopen en dit is de energie die we nodig hebben.

Tegenwoordig worden er voornamelijk monokristallijne zonnecellen gebruikt in de zonnepanelen. Het rendement van monokristallijne zonnecellen is hoger dan dat van polykristallijne zonnecellen. SolarOplossing gebruikt alleen nog maar zonnepanelen met monokristallijne zonnecellen. Naast het hogere rendement vinden we deze zonnepanelen er ook een stuk mooier uitzien.

Bloomberg Tier-1

Er zijn heel veel verschillende fabrikanten van zonnepanelen. Om te kunnen garanderen dat de zonnepanelen die we gebruiken van zeer goede kwaliteit zijn, kiezen we ervoor om alleen voor fabrikanten te kiezen die op de Bloomberg Tier-1 lijst staan. De Bloomberg lijst wordt gezien als het belangrijkste klassement op het gebied van zonnepanelenfabrikanten. Fabrikanten van zonnepanelen worden onderverdeeld in Tier-1, Tier-2 en Tier-3. Fabrikanten op de Tier-1 lijst zijn de gevestigde namen. Zij hebben de kennis, ervaring, reseach & development en garanties om de kwaliteit waar wij voor staan te garanderen. Daarnaast gaan wij minimaal een keer per jaar naar China om productielocaties te inspecteren.

Vragen over zonnepanelen?
Je persoonlijke adviseur staat klaar.